Fulya Mh. Büyükdere Cd. No:76 Quasar Daire:188 Şişli/İstanbul + 90 212 982 02 33

ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ

ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ

Etkili İletişim Kurmanın Yolları ve Becerileri

İletişim her türlü duyguyu, düşünceyi ister konuşarak ister yazılı olarak isterse beden dili kullanarak ya da başka yollar deneyerek kişinin karşı tarafa aktarım yapmasıdır. İletişim sadece konuşmak yoluyla yapılmaz. Olaylar karşısında sessiz bir şekilde durmak bile bir iletişim sağlamak demektir. İletişim kurmak basitken iletişim neden önemlidir?

İyi bir iletişimin olmazsa olmazı dinlemektir. Yapılan araştırmalara bakıldığında aslında insanların dinleme oranları arttığı ve söylenenlerin sonunu sadece tahmin ederek karşı tarafla iletişime geçtikleri için pek çok sorunla boğuşmak zorunda olduklarını ortaya koymuştur.İletişim kurarken karşınızdaki insanı dinlemek yerine sürekli olarak lafını bölmeyin ya da konuşmanın devamını tahmin etmeye çalışmayın. 

Güven her kapının anahtarıdır. İyi bir iletişimin de anahtarı güvendir. İletişim kurarken karşı tarafa güven vermek aslında etkili bir iletişimde ilk adımdır.

Güven çok zor kazandığınız bir duygu, en ufak bir yanlış harekette de çok çabuk kaybedebileceğimiz bir duygu. Güvenmek ise inanmak, bağlanmak, bir kimsenin sözlerine itibar etmek, davranışlarından hiçbir olumsuz düşünce çıkarmamaktır.
Bir çalışma ortamında işbirliğinin ne ölçüde gerçekleştiğini belirlemek ve sağlıklı bir ekip çalışması olması adına güven çok önemlidir. Güvenilir bir çalışan bunu karşısındaki insana tutum, söz ve davranışlarıyla belli etmelidir. İş hayatında çalışanın hem iş hayatına uyum sağlaması hem de diğer çalışanlar ve yöneticiler tarafından benimsenip, sevilmesi için o kişinin en başta güven vermesi gerekir.
 

İletişim saygı kökenlidir. İnsanlar saygı duymadıkları kişilerle iletişim kurmazlar ve bu kişilerden uzak dururlar. İyi bir iletişim kurmak için saygı duymak gerekir.

İyi bir iletişim kurmak isteyen kişiler iyi bir dinleyici olabilirler, saygı duyabilirler ancak iletişimde kendilerine konuşma sırası geldiğinde empati yapmadan cevaplar verirlerse karşılarındaki kişi anlatmayı keser. Bir kişi kendi sorunlarını anlatırken ona sizde kendi sorunlarınızı anlatarak cevap veriyorsanız iletişiminiz bu noktada kopacak demektir. Empati en önemli iletişim yöntemidir. İletişim kurduğunuz kişiye karşı uyarılarda bulunup kendi hayatınızdan örnekler vererek konuyu saptırmayın.


İletişim kurmak amacıyla karşınızdaki kişilere sadece ilgileniyormuş ya da onu geçiştiriyormuş görüntüsü vermeyin. Gerçekten kim olursa olsun ona karşı ilgili olun ve yapmacık davranmayın

Karşınızdaki kişi ile etkili bir iletişim kurmak istiyorsanız mutlaka olumlu düşünün ve karşı tarafa gerçekleri söyleyen yapıcı eleştiriler yapan biri olun.
 
İletişim sanıldığı gibi kolay olmayan bir olgudur. Çünkü iletişim kurarken insanlarla doğru bir paylaşımda bulunmak gerekir. İletişim kurulduğunda hayat ilerler, insanlar anlaşırlar ve yaşanan problemler çözülür, hedeflere daha çabuk ulaşılır. İletişim kurmadan kimsenin yaşayamayacağı düşünülürse iletişim aslında içilen su, yenilen ekmek gibidir. Ancak etkili ve doğru bir iletişim kurulmadığında iletişim yenilen ekmeğin, içilen suyun zehir olmasına bile neden olabilir.

Etkili iletişim becerileri eğitim uygulaması Avior Yönetim Danışmanlık A.Ş. eğitim uzmanları tarafından aşağıdaki başlıklar kapsamında ve kurum tarafından  tespit edilmiş eğitim ihtiyacına göre tasarlanacaktır;

•    Zor İnsanlarla İletişim
•    İknanın Psikolojisi
•    Davranış Profilleri ve Esneklik
•    Çatışma Yönetimi
•    Beden Dili
•    Güven 
 

Kısa Eğitim Başlıkları:

Davranış Profilleri ve Esnek Satıcı

İletişimi Bozmak İçin İki Altın Anahtar

Kim Haklı Durumu

 

Değişim Kararı

İletişimde İki Temel Beklenti

Anlaşılmak

 

Önemsenmek

Düşünce Konisi

 

Öğrenmek & Dinlemek

 

Etkili Dinlemek

 

Dilimizi Dinlemek

 

Kişiler Arsı Etkileşim

 

İletişim Tarzı

İşitsel

 

Görsel

 

Hissel

Davranış Profilleri

Sarı Profil

 

Kırmızı Profil

 

Mavi Profil

 

Yeşil Profil

Davranış Profilleri

Konfor Alanı

 

İki Boyut

 

Tanımlar

 

Ana Hatlar

 

Davranış Özellikleri

 

Esneklik Geliştirmek

Baskı Altında Davranış Profilleri

Savaşmak

 

Kaçınmak

Davranış Profilleri

Problem Çözme

Durumsal Gerilime Tepki

 

Durumsal Gerilime Saygı ve Zaman

 

Kritik Bilgiler

 

Değişim Yönetimi

Değişim Kararı

Değişim Yolları

 

Değişim ve Dönüşüm

 

Değişim ve Gelişim